SİLAHLI VE SİLAHSIZ GÜVENLİK SERTİFİKASI NASIL ALINIR? ÖZEL GÜVENLİK NASIL OLUNUR?SİLAHLI VE SİLAHSIZ GÜVENLİK SERTİFİKASI NASIL ALINIR?
Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur? Özel güvenlik görevlisi olmak için ilinizde bulunan özel güvenlik eğitim kurumlarına başvurarak özel güvenlik sertifikası vermeye yetkili olan kurumlardan silahlı veya silahsız olmak üzere eğitim almanız gerekmektedir. Alınan eğitim sonrası her yıl Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından düzenlenmekte olan ÖZEL GÜVENLİK Sınavına katılıp başarılı olmanız gerekir.
Bu sınav her yıl 6 kez yapılmaktadır ve başarılı sayılmak için de en az 60 puan almanız gerekmektedir. Şayet ilk girişinizde sınavı kazanamadıysanız da birbirini takip eden 4 sınava, sınav harcı ödenerek katılınabilir. Öncelikle silahlı ve silahsız olmak üzere iki çeşit özel güvenlikçi bulunmaktadır. Bu ikisi için de aranan şartlar ve adaylardan istenilen belgeler farklıdır. Bu belgelerin neler olduğuna aynı zamanda sertifika hakkında daha çok bilgi vermiş olduğumuz silahlı silahsız özel güvenlik sertifikası nasıl nereden alınır yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Silahlı temel eğitim süresi 120 saattir. 15 gün temel dersler+ 3 gün silah dersi ( 2 gün teorik eğitim ve 1 gün poligonda 25 mermi atış eğitimi) olmak üzere toplam 18 iş günüdür.
Silahsız temel eğitim alanlar 100 saattir. (15 gün) Eğitimlere katılmak mecburidir. Mazeretsiz %10 D/S (100 saatin 10 saati), mazeretli %30 D/S (100 saatin 10 saati) devamsızlık hakkınız mevcuttur.
SİLAHLI GÜVENLİK ŞARTLARI
Silahlı veya silahsız güvenlik sertifikası alabilmek için kanun bazı şartlar sunmaktadır. Ancak silahlı ve silahsız güvenlik görevlileri için ele alınan şartlar birbirinden farklılık göstermektedir. İşte silahlı güvenlik sertifikasına sahip olabilmek için gerekli şartlar;
- T.C. vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak (lise ve dengi bir okul bitirmek)
- Vücut sağlığı yerinde olmak
- 21 yaşını doldurmuş ve 22 yaşından gün almış olmak
- Akıl sağlığı yerinde olmak
- Sicil almaya uygun olmak
- Mesleğini gerektiği gibi yapmak için bir engeli bulunmamak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Herhangi bir suçtan dolayı 1 yıldan daha fazla hapis cezası almamış olması gerekmektedir.
Aynı zamanda silahlı güvenlik görevlisi olacak özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı Kanun gereği Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile devlet hastanesinden “Silahlı özel güvenlik görevlisi olur” ibaresinin bulunduğu sağlık raporu almalarıdır.
SİLAHSIZ GÜVENLİK ŞARTLARI
Silahlı güvenlik görevlisine oranla silahsız güvenlik görevlisi şartlarında istenenler daha esnektir. Silahsız güvenlik şartlarına ilişkin detaylar ise şöyle;
- T.C. vatandaşı olmak
- En az ilköğretim mezunu olmak
- 18 yaşını tam doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olmak
- Mesleğini en iyi şekilde yapabilmek için bir engelinin bulunmaması
- Sicili almaya uygun olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Vücut sağlığı yerinde olmak
- Akıl sağlığı yerinde olmak
- Herhangi bir suçtan ötürü 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmak gerekir.
Silahsız güvenlik görevlileri aynı zamanda sağlık kuruluşundan silahsız özel güvenlik görevlisi olur ibaresi bulunan bir sağlık raporu elde etmelidirler.