Perşembe , Ocak 9 2025
Anasayfa / HABER / Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Gerçeği

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Gerçeği

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi veya kısaltması ile UTTS, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir.

1 Ocak 2025 itibarıyla şirketlere ait veya kiralama yoluyla kullanılanılan tüm araçların, UTTS’ye dahil olması gerekir. Sisteme dahil olmayan şirket, vergi indirimlerinden yararlanamaz ve Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddelerine göre cezalandırılır.

1 Temmuz 2025 tarihinden sonra trafiğe kaydı yapılan ve ticari olmayan araçlar için UTTS zorunluluğu getirilmiştir.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Ödemesi Nereye Yapılır?

Ödemeler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ve aşağıda bilgileri bulunan banka hesabına yapılacaktır. Ödeme işlemi, taşıt ekleme süreci tamamlandıktan sonra, belirtilen banka bilgileri kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Hesap Bilgileri:
-Hesap Adı: Türkiye Emlak Katılım Bankası Anonim Şirketi
-IBAN: TR91 0021 1000 0004 0000 1000 22

Taşıtlarını UTTS’ ye Kaydettirme Zorunluluğu Bulunan Mükellefler Kimlerdir?

Aşağıdaki taşıt gruplarının sahibi mükelleflerin taşıtlarını, yine aşağıda belirtilen tarihlere kadar UTTS’ye kaydettirme zorunluluğu bulunmaktadır:
• Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar (en geç 31/12/2024 tarihine kadar),
• Trafiğe ilk defa kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar (1/07/2025 tarihinden itibaren kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde),
• Akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar (30/06/2025 tarihine kadar).

Taşıt Sahipleri Tarafından Taşıt Tanıma Birimi Montajı İçin Ödenecek Toplam Tutar Nedir?

2024 yılı için TTB ücreti 1.810 TL + KDV olarak belirlenmiştir (TTB ücreti 1.100 TL + KDV, yetkili servis montaj hizmet bedeli ise 710 TL + KDV’dir).
Birim fiyatlar 2024 yılı için geçerlidir. 2025 ve sonraki yıllarda uygulanacak fiyatlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun bir önceki yıl için belirlediği Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artırılacak ve bir yıl boyunca geçerli olacaktır. Yıllık fiyat artışları ait oldukları yılın 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacaktır. Güncel birim fiyatları www.utts.gov.tr internet sitesinde duyurulacaktır.

Taşıt Sahipleri Taşıt Tanıma Birimi İçin Yıllık Hizmet Bedeli Ödeyecek mi?

TTB için yıllık hizmet bedeli ödenmeyecektir.

Taşıt Tanıma Birimi Fiyatlarına Montaj Hizmet Bedeli Dahil Midir?

Taşıt Tanıma Birimi fiyatına Montaj Hizmet Bedeli dahildir (2024 yılı için TTB ücreti 1.100 TL + KDV ve yetkili servis montaj hizmet bedeli 710 TL + KDV olmak üzere toplam 1.810 TL + KDV olarak belirlenmiştir).

Araç Satışı Sonrası Araca Takılı Olan Taşıt Tanıma Birimi’ ne Ne Olacak?

UTTS mevzuatı kapsamında, taşıt plaka bilgisi TTB’ye kaydedilecek ve cihaz sadece kaydı yapılan taşıta ait bilgilerle kullanılabilecektir. Bu sebeple, taşıtın sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda taşıta takılmış olan TTB geçersiz hale gelecektir. Aracın satışı durumunda, taşıtın yeni plaka ve/veya yeni sahiplik bilgilerini ihtiva eden yeni bir TTB cihazının yetkili montaj firması tarafından takılması gerekmektedir.

Şahıs Şirketleri Ticari Faaliyet Amacı ile Kullandıkları Taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi Taktırmak Zorunda mı?

Şahıs şirketleri tarafından ticari faaliyet amacıyla kullanılan taşıtların akaryakıt harcamalarının gider olarak gösterilmek suretiyle vergi indirimine konu edilmesi halinde, bu taşıtlara TTB taktırma zorunluluğu vardır. Aksi durumda bu taşıtlara ait akaryakıt harcamaları vergi beyanında gider olarak gösterilemeyecektir.

Taksi, Dolmuş, Halk yada otobüs işletmeleri ve motosikletlere taşıt tanıma birimi takılması gerekiyor mu?

Ticari amaçla kullanılan ve akaryakıt harcamaları gider olarak gösterilmek suretiyle vergi indirimine konu edilecek taşıtlara TTB taktırma zorunluluğu vardır. Aksi durumda akaryakıt harcamaları vergi beyanında gider olarak gösterilemeyecektir.

UTTS kapsamındaki taşıtıma taşıt tanıma birimi taktırmazsam akaryakıt alamayacakmıyım?

UTTS kapsamında yer alan taşıta TTB taktırılmaması akaryakıt alımını kısıtlayan bir durum değildir. Ancak, UTTS’de düzenlenmeyen akaryakıt fişleri gider beyanında kullanılamayacak ve mükelleflerin bunları vergi indirimine konu etmeleri mümkün olamayacaktır.

UTTS sistemine dahil olan akaryakıtlar nelerdir?

UTTS kapsamında yer alan akaryakıt, UTTS Tebliği’nde benzin, motorin, LPG, doğalgaz ve benzeri ürünler olarak tanımlanmıştır. LPG ile çalışan taşıtların durumuna ilişkin teknik değerlendirme devam etmektedir.

Taşıt tanıma biriminin arızalanması veya bozulması durumunda alınan akaryakıt fişi gider olarak gösterilebilecek mi?

Araçların akaryakıt harcamalarının vergi beyanında gider olarak gösterilmesi için yakıt fişinin UTTS’den düzenlenmesi gerekmektedir. TTB’nin arızalanması veya bozulması sebebiyle UTTS fişi düzenlenememesi durumunda uygulanacak usul ve esasları belirleme yetkisi Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) aittir.

Birden fazla taşıt tanıma birimi montajı yaptıran firmalar için nasıl fatura düzenlenecek?

Yetkili Taşıt Montaj Servisi birden fazla TTB taktıran firmanın tercihine bağlı olarak her TTB montaj işlemi için ayrı bir fatura ya da tüm işlemler için tek fatura düzenleyebilir.

Sivil toplum kuruluşları UTTS kapsamında mıdır?

Vergi mükellefi ise evet UTTS kapsamındadır ve TTB taktırmak zorundadır. Vergi mükellefi değil ise, bağlı oldukları vergi daireleri ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Benzer İçerik

Fazla Yol Yapmak Fazla Trafik Demek

Otoyollar yapmak rağbeti arttırarak kargaşaya yol açıyor ve daha fazla toplu taşıma ise sorunun çözümü …